eL diA dEl teNtaCle
No ho sabia, però sort dels blocs! Avui fa setanta anys de la mort de Lovecraft, és el Dia del Tentacle i La petite Caludine li ha dedicat un homenatge especial que val la pena. No sé quantes hores vaig passar, de nen i adolescent, llegint tot el que vaig trobar traduït d'aquest sonat, egòlatra, xenòfob i emmarat escriptor genial. Sí, la seva prosa era barroca i plena d'adjectius delirants, però quan els meus companys idolatraven en Goku o llegien els llibres de El Vaixell de Vapor, jo m'imaginava caminant per Dunwich o Innsmouth, buscant símbols arcans o invocant algun déu innombrable capaç de fer-me tornar boig amb una mirada. Ara penso que qui sap si em va arribar a influenciar més del m'imaginava i que, potser, que acabés estudiant arqueologia va tenir alguna cosa a veure amb aquells llibres... No ho sé.
HP Lovecraft també va fer néixer en mi la curiositat cap al terror literari; d'ell vaig passar als autors clàssics del gènere del XIX i el XX: Lord Dunsany, Frederick Marryat, Bram Stoker, Edgar Allan Poe, Arthur Machen... I sí, alguna cosa em queda, d'ell, quan escric segons què; només espero que no siguin els adverbis i adjectius...
Ciència-ficció? Fantasia? En Lovecraft era tot això... però sobretot era terror, els protagonistes morien, es tornaven bojos o, amb sort, quedaven tocats per sempre; res de finals feliços. I sobretot, era evasió... una porta de sortida que jo també feia servir. Fugia del món real i se'n va crear un que, per molt horrorós que semblés, ja li estava bé, i sembla que fins i tot se'l va començar a creure. Tenia un estil molt peculiar, que no és fàcil per a tothom, però que concordava en aquell món ple d'ombres que va teixir al seu voltant. Un món encara viu, on el temps i l'espai són fronteres molt dèbils i on els humans hi pintem menys que un esquitx de sang a l'escenari d'un assassinat.
Aquí Lovecraft sembla que no ha tingut molta influència, en Joan Perucho és potser un dels exemples més clars –encara que són estils molt diferents–. També hi ha el llibre homenatge del col·lectiu Ofèlia Drac que es va publicar fa anys... però poca cosa més. Ara, una pregunta oberta: algú de vosaltres ha llegit Lovecraft i La pell freda de l'Albert Sánchez Piñol? Sóc l'únic que creu que veu influència de Lovecraft a La pell freda? En Piñol mai l'ha reconeguda, però no puc evitar de fer-hi paral·lelismes...
Si us agradava Lovecraft potser podeu riure amb aquest còmic en línia, sinó, li trobareu ben poca gràcia...
4 Comentaris:
Tan girat com sempre, tu...
No pots, repeteixo, no pots, perdre't l'assaig que Houellebecq va dedicar a Lovecraft. Un pél car, sí, però no pots perdre-te'l.
un moment, un moment; Houellebecq té un assaig sobre Lovecraft?!?!
un assaig que no et pots perdre.
Editorial Siruela
Publica un comentari a l'entrada